Градският транспорт във Варна е изправен пред сериозна криза поради липса

...
Градският транспорт във Варна е изправен пред сериозна криза поради липса
Коментари Харесай

Липса на шофьори в градския транспорт във Варна

Градският превоз във Варна е изправен пред сериозна криза поради липса на водачи. Заради дефицита на фрагменти даже се заприказва, че някои от линиите може да бъдат спрени, предава Нова тв. 

Ангел Неделчев е водач на рейс с голям опит. От години е в градския превоз във Варна, а специалността е избрал по ред аргументи. " По традиция татко ми е бил автобусен водач. Още от дете съм се привлякъл към тази работа.Това е и причина да съм у дома всяка вечер, за разлика от множеството шофьорски специалности ", изясни той.

Водачът обаче споделя, че работата не е лесна и се изискват много качества. " С една дума - професионализъм. Търпение, приемливост, без значение какво се случва на пътя и, че редица фактори, като напрежението от пасажери. Човек би трябвало да успее да се владее ", счита Неделчев.
Въпреки това Ангел вижда и плюсовете. " Добро обезпечаване имаме. Държавна е компанията - всичко на 100 % са осигуровките. Има плюсове. Дойдоха доста положителни 60 чисто нови рейса. Страхотни са, превъзходни. Всички сътрудници, които ги карат могат да ви го кажат. ", споделя той.

И до момента в който новите рейсове стават от ден на ден, то водачите като Ангел понижават.

" 80 водача липсват сега. 43-ма след Нова година ще се пенсионират и има възможност линиите да не се покриват. Много е сериозен казусът с дефицита на водачи в градски превоз ", уточни Павлина Николова - ръководител на синдикалната организация на КНСБ към Градски превоз.

Според някои от пасажерите рейсовете се движат по график. Общо взето съм удовлетворен, тъй като идват в точния момент автобусите, не се бавят. На 15 минути има естествен градски превоз. Не е проблем ", споделя Дечо Дечев.

Според други обаче по някои от линиите има съществени закъснения. " Не идват в точния момент рейсовете, от време на време се чака доста. Може би има липса на водачи, може би недобре изработен график ", допусна Мария Симеонова.

А мнението на синдикатите е, че точно ниските хонорари са повода за неналичието на фрагменти. " Няма по какъв начин да се компенсира без да дойдат нови хора. Водачите са пенсионери и напущат.  Не желаят да се върнат повече. Единственото е да се усилят възнагражденията на служащите, с цел да има нови младежи и да вървят рейсовете ", счита Николова.

За това от синдикалната организация упорстват за нарастване на заплатите. В противоположен случай, поради неналичието на водачи е допустимо някои от линиите в града да бъдат закрити.

" Основната заплата на водачите е 1500 лева, само че е незадоволителна за този труд. Ние се борим сега за най-малко 400 лева и главната да стане 1900 лева, с цел да дойдат младежи ", добавя тя.
Но все още младите ги няма.

" Млад човек няма по какъв начин да има клас, с цел да може да има тази добавка към заплатата, която я прави добра. Доста скочи цената за тази категория. Не всеки може да ги посрещне една от аргументите. Понатегнаха се и нещата както си му е реда, с цел да бъде човек автобусен водач. Другото, както загатнах е с напрежение и не става за всеки. Естеството на работа е с ранно ставане, късно прибиране ", означи Ангел.

А тежестта от неналичието на фрагменти от ден на ден натоварва графика на водачите. " Отразява се, несъмнено се отразява. Малко по-натоварено става. Правим по-нагъсто курсове понякога. Има отражение, неизбежно има отражение с вяра, че ще стане по към положително, както за всичко. Надяваме се ", приключва Неделчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР